Utrecht Groeit! En daar heffen we graag het glas op!

Utrecht Groeit! En daar heffen we graag het glas op en nog wel heel bijzondere glazen ook! Vanaf 1 januari krijgt onze provincie uitbreiding met de gemeenten Zederik en Leerdam, samen met Vianen de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Een aanwinst, al was het alleen maar om de prachtige glasfabrieken van Royal Leerdam.Duurzaam én lokaal

Waar je niet bij stilstaat als je geniet van een mooi glas wijn, bier of heerlijk lokaal water, is dat die glazen dus gewoon “om de hoek” worden gemaakt met een heel innovatief en vooral duurzamer proces. Op de Libbey locatie fabriek Royal Leerdam is sinds ruim een jaar een enorme duurzaamheidsslag gemaakt. Met nieuwe technieken wordt er 55% minder energie gebruikt en dus ook minder CO2 uitgestoten. Daar blijft het niet bij, want ze blijven verbeteren om ook op het huidige verbruik te kunnen besparen. Zo zou misschien de restwarmte ook nog wel gebruikt kunnen worden voor het verwarmen van huizen. Een mooie gedachte richting de energietransitie, we moeten tenslotte van het Groningse gas af.

Verhuizen betekent nieuwe ontmoetingen
Nu heeft zo’n nieuwe gemeente én het verhuizen van Zederik en Leerdam naar Utrecht best heel veel voeten in de aarde. Als je alleen al kijkt naar milieu, dan krijgt Royal Leerdam straks te maken met de omgevingsdienst uit Utrecht (OdrU) in plaats van die uit Zuid-Holland. Reden te meer voor statenleden uit Utrecht om alvast een werkbezoek te brengen en zich uitgebreid voor te laten lichten over alle innovaties en ontwikkelingen.

Onder de indruk!
Lijsttrekker Hanneke van der Leun, Statenleden Baerte de Brey en Roelof te Velde, samen met een aantal kandidaat-gemeenteraadsleden en ook kandidaat-statenlid Bart de Jong, waren zwaar onder de indruk van de presentatie en rondleiding. Het management van Libbey Royal Leerdam toonde trots de meer dan 140 jarige geschiedenis, benadrukte de rol van banenmotor in de regio en liet zien wat er komt kijken bij de fabricage van meer dan 120 miljoen (!) glazen per jaar.

Met Vijfheerenlanden groeit Utrecht en het werkbezoek liet zien dat het een verrijking is voor de provincie. Dat smaakt naar meer!

Meer informatie: check Facebook en Twitter van VVD Vijfheerenlanden:
https://www.facebook.com/VVD-Vijfheerenlanden-284166758583112/
https://twitter.com/VVD_VHL